7 dingen die je moet weten over de nieuwe ChatGPT update.
16.500+ lezers blijven up-to-date over artificial intelligence door 'Trending in Tech' te lezen.
Hallo allemaal!
Hier is weer een nieuwe editie van Trending in Tech. Dé Nederlandse nieuwsbrief over de impact van artificial intelligence op mens, werk, bedrijf en samenleving. Meer dan 16K abonnees inmiddels.
Deze nieuwsbrief is gratis, maar kost mij tijd om te maken. Hopelijk wil je mij dan helpen door ‘m door te sturen naar een collega, vriend of iemand anders uit je netwerk. Thanks!
Veel leesplezier!
met hartelijke groet, Jarno Duursma
Zojuist was er een video livestream van OpenAI met allemaal nieuwe ChatGPT updates.
Deze 7 dingen moet je weten:
1️⃣ Er is een nieuw ‘Flagship model’ van OpenAI, GPT-4o. Deze AI-software is nu geïntegreerd in ChatGPT.
Het nieuwe systeem kan veel beter omgaan met teksten, visuele input en audio input. Het is ook nog eens sneller dan GPT-4, het huidige systeem (van de betaalde versie).
Dit GPT-4o model komt voor iedereen beschikbaar, dus ook voor de gratis gebruikers. Zij hebben nu nog de beschikking over een oud model, GPT-3.5. Voor hen zal het een enorme verbetering zijn dus. De gratis gebruikers krijgen ook de beschikking over data analytics (data bestanden analyseren en bijvoorbeeld visuals genereren), de GPT store (apps) en de mogelijkheid om ChatGPT te laten browsen op het internet om iets te onderzoeken.
ChatGPT wordt nu wekelijks door meer dan 100 miljoen mensen gebruikt.
2️⃣ In de demo kregen we vooral te zien dat het systeem goed is in het aangaan van een gesprek. Niet via tekst, maar echt met praten, luisteren, antwoorden.
En deze antwoorden van ChatGPT zijn razendsnel in real time. Je kunt het gesprek nu ook onderbreken, dus je hoeft het niet te wachten totdat het systeem klaar is. En er zit dus werkelijk geen vertraging in het gegeven antwoord, wat het een beetje een onwerkelijke ervaring maakt.
3️⃣ De visuele capaciteiten van GPT-4o zijn sterk. Met de camera van je smartphone kun je met een videostream ChatGPT objecten laten zien en het systeem snapt waar het naar kijkt. Dat kan nu ook al in de betaalde versie (met het uploaden van een afbeelding), maar dit kan straks dus ook in realtime met een videostream.
In de toekomst kun je het systeem bijvoorbeeld met je camera een sportwedstrijd laten zien en vragen jou de regels uit te leggen.
In de demo kregen we te zien dat het systeem in staat is om op op basis van op-papier-geschreven wiskundesommen uitleg te geven en de gebruiker in stappen mee te nemen in het denkproces, zoals een goede leraar dat zou doen.
Dat betekent dat kennis nóg breder en makkelijker beschikbaar komt voor iedereen wereldwijd met een internetverbinding.
4️⃣ In de demo zagen we dat je computercode kunt kopiëren en dat ChatGPT in staat is om daar in een gesprek feedback op te geven en vervolgens mee kan denken met nieuwe oplossingen.
5️⃣ Ook kan ChatGPT in real-time vertalen tussen twee mensen. Misschien wordt dit een van dé killer features.
6️⃣ Samenvatting: GPT-4o is nieuw een systeem waarmee je in gesprek kunt gaan en inmiddels tekst, audio en visuele input van alles aan kunt vragen en opdrachten mee kunt geven.
De volgende stap is dat het systeem in staat is om voor jou (of: namens jou) acties uit te voeren op je smartphone, alsof je ‘m zelf gebruikt.
Onderscheid tussen mens en machine?
7️⃣ Wat intrigerend en tegelijkertijd een beetje unheimisch was in de demo, is dat de stem van ChatGPT ongelooflijk menselijk klinkt en dat OpenAI het systeem menselijke eigenschappen laat veinzen. Ze hebben overduidelijk geprobeerd de conversatie zo menselijk mogelijk te maken. De stem van het AI-systeem lacht bij een grapje, heeft op passende wijze verbazing in haar stem en zegt ‘Hmmmmm’ tijdens het ‘nadenken’. Wanneer een van de presentatoren een compliment geeft, zegt ChatGPT zelfs ‘Hou op, je laat me blozen’.
Dit vond ik zelf een ethisch minder wenselijk aspect aan deze hele presentatie. Mensen gaan steeds meer gewend raken aan persoonlijke, intieme gesprekken met AI-systemen en daarmee vervaagt het onderscheid tussen een conversatie met een mens of machine. Dit is glad ijs. Mensen zijn bijvoorbeeld erg beïnvloedbaar wanneer ze het gevoel hebben dat ze praten met een ander mens.
En het tweede risico is dat onze menselijke cohesie hiermee afbrokkelt. Dat we denken dat machines mensen zijn en mensen machines. Dat we hiermee het onzichtbare veld van menselijke cohesie aantasten. En daar mogen we wat mij betreft niet te lichtzinnig over denken. Ik ben daar behoorlijk kritisch op.
Hier schreef ik eerder over beïnvloeding door AI, Hier over AI als kindervriend en Hier over digitale vriendschap met AI.
Wat kregen we niet te zien in de demo?
Een update over de zoekmachine die OpenAI aan het ontwikkelen is. Google zal geïnteresseerd zijn in de vooruitgang van OpenAI op dat gebied.
Een datum voor GPT-5, het volgende (en volgens ingewijden) veel betere foundation model van OpenAI.
Bedankt voor het lezen van Trending in Tech. Vergeet niet om ‘m door te sturen naar je collega’s!
met hartelijke groet, Jarno