Zes kritische opmerkingen over ChatGPT, de slimme AI-assistent.
Zes kritische opmerkingen over ChatGPT.
1.Onwaarheden
Belangrijkste kritiek is natuurlijk dat deze AI-software artikelen en antwoorden genereert die gewoonweg onjuist zijn. Probleem is ook nog eens dat de software dit brengt met de overtuiging alsof 'de waarheid' is. Het risico is dus dat mensen de teksten voor waarheid gaan aannemen en dat het internet zo nog meer overspoeld gaat worden door foutieve informatie. Een nog grotere echoput van woorden. OpenAI waarschuwt hier zelf ook voor, en natuurlijk verbetert de output na verloop van tijd, maar je zou ook graag willen weten met welke data het systeem getraind is om zo onjuistheden en vooroordelen te kunnen herkennen. Samenvatting: we zitten natuurlijk niet te wachten op een TURBO machine die nog meer nepnieuws kan maken.
2.Wie bepaalt 'de waarheid'?
Vervolgens kun je dus ook de vraag stellen: moeten we de waarheid in handen leggen van een commercieel bedrijf als Microsoft? Bepalen zij de waarheid? En zijn ze ook in staat om 'ongewenste' content te blokkeren? (Dat doen ze nu immers al). Wie bepaalt wat ongewenst is en waarom is dat niet inzichtelijk?
3.Minder autonomie?
Wanneer we allemaal deze slimme software gaan gebruiken, leggen we dan niet weer teveel van onze autonomie in handen van een groot technologiebedrijf, zoals ook gedaan hebben met Google, Facebook en Amazon? Worden we er te afhankelijk van, zoals met vele andere internetdiensten als Google, WhatsApp en Gmail? Dat je achterstand te groot is wanneer je het niet gebruikt?
4.Minder onderzoeksvaardigheid?
En: zou het nadeel van dit soort software ook kunnen zijn dat we minder vaardig worden om zaken tot op de bodem uit te zoeken omdat de slimme assistent ons (snel en makkelijk) het antwoord op een presenteerblaadje serveert? Tegenwoordig moet je bij een vraag nog meerdere bronnen raadplegen om zelf je oordeel te kunnen vormen. Bij de slimme assistent krijg je een hapklaar antwoord. Verliezen we daarmee bepaalde vaardigheden?
5.Hyperslimme assistent
En niet onbelangrijk: waar staat deze software over vijf of tien jaar? Moeten we nu ook gaan nadenken over consequenties wanneer een commercieel software systeem tien of twintig keer slimmer is dan wij mensen? Of is dat science fiction?
6.Zelf geen betekenis creëren
In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik al:
Als auteur van meerdere boeken weet ik: schrijven is denken. Schrijven is snappen. Schrijven is ‘connecting the dots’.
Door te schrijven kun je zelf je binnenwereld vergroten, zelf nieuwe verbanden leggen en zelf betekenis creëren bij hetgeen je maakt. Door te schrijven, te denken, te voelen, te wikken en wegen en maak je een connectie tussen je innerlijke wereld en de buitenwereld. Dat zorgt voor persoonlijke groei. Komt dit nu onder druk te staan?
Wat vind je van mijn kritische opmerkingen? Ik hoor graag je reactie! info@jarnoduursma.nl
Trending in Tech
Contact
Voel je vrij om contact met me te leggen! info@jarnoduursma.nl 0616074953
Disclaimer: De inhoud is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als juridisch, zakelijk, fiscaal of beleggingsadvies. Het is geen aanbod, suggestie of verzoek om een investering te doen. In het bijzonder is de inhoud niet gericht op een belegger of potentiële belegger en mag niet worden gebruikt om een belegging te evalueren of te doen.